בגידה במערכות יחסים יכולה להתבטא במגוון דרכים, מהמכוונת (בגידה, שקר) ועד העדינה יותר (הפרת הבטחות, מניפולציות). לא משנה מה הסוג, בגידה במערכות יחסים יכולה לעורר רגשות עזים שמשאירים השפעה מתמשכת על המעורבים – כולל רגשות של כעס, פגיעה, בלבול, בגידה ונטישה. רגשות כאלה יכולים לגרום לאובדן אמון שיכול לקחת זמן ומאמץ ניכרים כדי לבנות מחדש, כמו גם תחושה מופחתת של ערך עצמי.
בליבה של בגידה במערכות יחסים עומדת הפרת אמון. זה יכול לבוא בצורה של אירוע אחד גדול כגון בגידה מתמשכת או הצטברות של עבירות קטנות יותר, אך עדיין משמעותיות, כמו שקר או הסתרת מידע. לעתים קרובות, בגידה במערכות יחסים היא תוצאה של אדם אחד שמפר את ההבטחה לשמור על כנות, יושרה ונאמנות לבן זוגו. כאשר זה קורה, האמון והבטיחות של מערכת היחסים נפגעים ובני הזוג צריכים לקבל את ההשלכות של חוזה זה שהופר.
כאשר מנסים להתמודד עם השלכות הבגידה במערכות יחסים, חשוב לזכור כי הנסיבות והחוויות של כל אדם הן ייחודיות – וכי החלמה מהכאב והכאב הנגרמים כתוצאה מהפרת האמון היא תהליך שלוקח זמן. בעוד שרוב בני הזוג יתמודדו עם ההלם והכעס הראשוניים בצורה שונה, ישנם כמה צעדים אוניברסליים שניתן לנקוט כדי להתחיל להחלים מהבגידה.
ראשית, חשוב להכיר בכך שהבגידה התרחשה. סירוב לקבל את עובדת הבגידה הוא צורה נפוצה – אך לא מועילה – של מנגנון הגנה שיכול רק לעכב עוד יותר את תהליך הריפוי. עבור אלה במערכת יחסים המתמודדת עם בגידה יש צורך להתעמת ולקבל את ההתנהגות הפוגענית שהתרחשה, ואם אפשר, לתקשר על זה עם בן הזוג האחראי על זה. מרכזי לכך הוא להיות כנים לגבי רגשותיו של האדם ולדבר על נושאים בצורה מכבדת ואכפתית.
שנית, יש ליצור מרחב לדיאלוג פתוח. לדוגמה, אחד מבני הזוג צריך להקדיש פרק זמן מסוים שיישמר לדיון בבגידה ובהשפעותיה על מערכת היחסים, כולל השלכות שליליות ארוכות טווח הנובעות ממנה. מחויבות לתקשורת כנה ופתוחה היא המפתח לטיפול והתגברות על הבעיות המתעוררות במערכת יחסים נבגדת.
שלישית, חשוב ששני האנשים ינקטו את הצעדים הדרושים כדי להחזיר ולבנות מחדש את האמון. אמון הוא מרכיב אינטגרלי בכל מערכת יחסים בריאה ולעתים קרובות בגידה חושפת חוסר אמון בסיסי שהיה קיים לפני שהאירוע התרחש. הקדשת זמן להערכה ודיון בבעיות האמון יכולה לעזור להנחות את בני הזוג בכיוון הנכון לקראת הבנה טובה יותר, תקשורת רבה יותר, ובסופו של דבר, התאוששות מהבגידה.
לבסוף, שני האנשים צריכים להכיר בצורך בסליחה. זה חיוני כדי לסלוח לעצמך ואת השותף של אחד כדי להתקדם. זו אינה הצדקה לבגידה, אלא מעשה של טיפול עצמי וחמלה המאפשר לכאב ולכאב להשתחרר. חשוב לציין, עם זאת, כי לא ניתן לכפות סליחה, אלא יש להחליט עליה במודע.
קשה ככל שיהיה לעשות, ריפוי מבגידה במערכות יחסים אפשרי. זה דורש הבנה, תקשורת תומכת, מחויבות לשיקום האמון, ויותר מכל, חמלה. על ידי נקיטת צעדי הטיפול העצמי הדרושים מספר פעמים לאורך התהליך, שני האנשים עשויים להיות מסוגלים להתקדם עם הבנה טובה יותר של עצמם, בן זוגם, וכיצד נראית מערכת יחסים מלאה באמון וביטחון.